|  
 • Nazaj
 • Povečaj razmik med vrsticami
 • Povečaj pisavo
 • Zmanjšaj pisavo
 • Tiskaj
Domov
O centru
Ponudba
Download center
Nasveti in triki
Pomoč
Za start-upe

Pogosta vprašanja

 • V kakšnem formatu se shranjujejo poslovni načrti iz aplikacije in kje se nahajajo datoteke?
 • Kako izdelati kopijo dokumenta?
 • Kako lahko bilance urejamo in analiziramo v Excelu?
 • Kako izvozim bilance v .csv datoteko?
 • Kje lahko dobim dodatno pomoč in nasvete pri pisanju poslovnega načrta?
 • Ali obstaja praktičen primer poslovnega načrta izdelanega z uporabo orodja?
 • Kako namestim program oziroma aplikacijo za poslovno načrtovanje?
 • Ali je program za poslovno načrtovanje brezplačen?
 • Ali se lahko orodje uporablja za svetovalne in izobraževalne namene?
 • Ali uporabljam zadnjo verzijo orodja?
V kakšnem formatu se shranjujejo poslovni načrti iz aplikacije in kje se nahajajo datoteke?

Vsi podatki vašega poslovnega načrta so shranjeni v posebni datoteki v mapi "BusinessPlan" (nahaja se v mapi ”Moji dokumenti” ali “My Documents). Vsak poslovni načrt se shrani v ločeno datoteko s končnico .vdb3. Kadarkoli lahko le tega izvozite v .pdf, .csv, .html, ali .rtf format, katere lahko odpirate v drugih programih v okolju Windows, kot je na primer Microsoft Word ali Microsoft Excel.


Kako izdelati kopijo dokumenta?

Kopijo poslovnega načrta izdelate v oknu “Izberi poslovni načrt”, ki se vam pojavi takoj po zagonu orodja za poslovno načrtovanje. Najprej izberete ime poslovnega načrta, ki ga želite kopirati, nato pa kliknete gumb “Naredi kopijo” in v nadaljevanju izberete ime kopije in mapo, kamor jo želite posneti.

Kako lahko bilance urejamo in analiziramo v Excelu?


Že želite bilančne podatke nadalje oblikovati in analizirati v Excelu, morate bilance izvoziti v .csv obliko. S programom Excel lahko nato odprete datoteko s končnico .csv.

Kako izvozim bilance v .csv datoteko?

Oglejte si video nasvet, ki prikazuje postopek izvoza vaših bilanc v .csv datoteko!

Kje lahko dobim dodatno pomoč in nasvete pri pisanju poslovnega načrta? V Tovarni podjemov, podjetniškem inkubatorju Univerze v Mariboru svojim inkubiranim podjetjem in podjetniškim skupinam pomagamo pri pisanju poslovnega načrta in razvoju njihove inovativne podjetniške ideje in posla. Za zunanje uporabnike po smo oblikovali paket svetovalnih storitev, ki jih tržimo v skladu z oblikovanim cenikom storitev. Vaše povpraševanje nam lahko posredujete na e-mail naslov (info@tovarnapodjemov.org).

Ali obstaja praktičen primer poslovnega načrta izdelanega v orodju? 
Za prikaz funkcionalnosti in uporabe orodja za poslovno načrtovanje smo za vas izdelali dva učna poslovna načrta z vsemi pripadajočimi vsebinami. Poslovni načrt je na voljo v končni (.pdf). Finančni načrt pa v datoteki za orodje Tovarne podjemov v obliki (.db3), ki jo lahko odpremo in uporabljamo s pomočjo inštaliranega orodja. Primera smo pripravili v učne namene, da lahko podjetniku čim nazorneje predstavimo proces in izzive poslovnega in predvsem finančnega načrtovanja posla. Prav tako obstajajonavodila za prikaz procesa finančnega načrtovanja z uporabo orodja Tovarne podjemov, navodila za vrednotenje start-up podjetja innavodila za izdelavo analize praga pokritja.

Kako namestim program oziroma aplikacijo za poslovno načrtovanje?

1. korak: Izpolnite obrazec in naložite namestitveno datoteko
Izpolnite »Obrazec za vpis v register in namestitev orodja«, ki se nahaja na spletnem naslovu www.poslovninacrt.org. Na osnovi izpolnjenega in potrjenega obrazca boste na vaš elektronski naslov prejeli spletno povezavo na kateri se nahaja skrčena namestitvena datoteka PoslovniNacrt.zip.

2. korak: Razpakirajte namestiveno datoteko
Namestitvene datoteke so zaradi velikosti skrčene s programom ZIP. Preden boste lahko program namestili, jih razpakirajte s poljubnim ZIP programom (WINZIP, ZIP GENIUS), in sicer na poljubno mesto na vašem trdem disku.

3. korak: Zagon inštalacijskega programa in dokončanje namestitve
V mapi, kamor ste razpakirali namestitvene datoteke zaženite datoteko setup.exe. To lahko storite s pomočjo Raziskovalca (Windows Explorer) ali z ukazom "Zaženi" ("Run") iz Windows opravilne vrstice. Čarovnik za namestitev vas bo vodil skozi preostali del inštalacije.

Ali je program za poslovno načrtovanje brezplačen?Uporaba orodja je brezplačna za vse individualne registrirane uporabnike. Vsak individualni uporabnik (fizična oseba z imenom in priimkom) je upravičen do brezplačne uporabe orodja, v kolikor se predhodno registrira v posebnem registru uporabnikov orodja (povezava na »Obrazec za vpis v register in za namestitev orodja«). Namestitev in uporaba programskega paketa brez registracije je strogo prepovedana. Orodje deluje eno leto od namestitve na računalnik. Po preteku enega leta je orodje potrebno ponovno namestiti.

Ali lahko orodje uporabljamo za svetovalne in izobraževalne namene? 

V kolikor svetovalno ali izobraževalno podjetje kjerkoli navaja, da v okviru svojega delovnega procesa uporablja orodje za poslovno načrtovanje mora obvezno navajati ime orodja: »Orodje Tovarne podjemov za poslovno načrtovanje”, ki pojasnjuje avtorstvo. Kršitelji tega določila bodo kaznovani v skladu z obstoječo zakonodajo Republike Slovenije. 


Ali uporabljam zadnjo verzijo orodja?

Najnovejša verzija orodja za poslovno načrtovanje je uporabnikom na voljo od 6. junija 2009 in ima oznako 1.4. Katero različico uporabljate je razvidno iz naslova programskega okna, ki se vam odpre ob zagonu orodja: “Orodje: poslovni načrt 1.4 - ime vašega poslovnega načrta”. Vsekakor vam za nemoteno delovanje orodja priporočamo uporabno zadnje verzije orodja.
Center poslovnega načrtovanja ®, Tovarna podjemov, Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 6, 2000 Maribor | T: 02 2294 278 | G: 041 372 418 | info@poslovninacrt.org

© 2011 IRP, Tovarna podjemov.

Pravno obvestilo | Piškotki